Salam
Masih di Orange..
Weather is getting hotter, day getting brighter and eventually we feel much much better..
Alhamdulillah..
This is not a first world problem but admittedly by everyone (even the locals)
That we have enough of winter!!
Today is 1st September-technically it is first day of Spring..
Goodbye to the cold, grey, gloomy days (sound like seasonal affective disorder eh??)
And I can't wait to have bright, clear and colourful season !!
SubhanAllah..
(Nikmat Allah hidup di negara empat musim..)

Anyway,
Tak de apa nak merepek spesifik
Dok teringat macam-macam benda berlaku akhir-akhir ni..
Secara langsung dan tak langsung, peluang baik nak muhasabah diri..

The past few weeks is definitely a tough period for us..
Musafir melayu kat negara kangaroo,
Segala yang terjadi kat tanah  air, tempias nya dah boleh rasa kini..
Seriously kami struggling..
Especially dalam issue kewangan..
Memang nilai RM-AUD tak jauh beza sebelum dan selepas RM menjunam (kebetulan AUD pun jatuh nilai),
Tapi sebab ketidakstabilan RM tu kesannya
Sponsorship En Suami dah jadi tunggang langgang..
Berbulan-bulan elaun untuk menyara diri tak tau kat mana..
Allahuakbar..
Macam malu dah bertanya, meminta ( padahal itu hak kita)
Tapi memang membebankan jiwa kan..
Bila rasa down yang amat sangat
Memang boleh  bergaduh jadinya
Stress rasa nak jalani kehidupan macam ni
Sorang diri jauh keluarga dan kawan
Tapi bila Allah beri rasa ketenangan
Baru teringat nak mengira nikmat yang dibagi
Alhamdulillah kami masih mampu hidangkan makanan mengalas perut,
Kami masih ada rumah berlindung (roof under the head bak kata english idiom )
Baru berlapang dada
Masih banyak nikmat Allah bagi
Dok teringat pulak baca fb minggu lepas
Tengok gambar-gambar pelarian Syria yang lemas kat lautan Mediterranean
Mayat budak-budak terdampar kat pantai
Sayunya hati
Apalah masalah kami dibanding mereka
Hidup di negara sendiri mengancam nyawa
Jadi pelagiaan kat nagara orang masih tinggi risikonya
Ibu-ibu yang kehilangan anak macam tu, isteri-isteri yang suami ditangkap sebagai pelarian haram
Paling penting sedihnya hati bila terpaksa meninggalkansegala-galanya ditanah bumi kelahiran,
Risiko yang perlu diambil demi kelangsungan hidup
Allahuakbar, hebat kan dugaan tu?

Semua ni memang buat teringat
'Kisah Lipas' yang dikongsi sahabat dunia akhirat
Untuk penguat hati, motivasi menghadapi ujian
Rumusannya kisah lipas tu nak cerita
Hidup kita bergantung kepada pilihan macam mana hadapi sesuatu ujian
Nak terus emosional, panik, menjerit-jerit yang akhir beri kesan pada semua
Atau tenang, fokus, sabar yang insha Allah boleh selesaikan masalah
Peringatan bahawa setiap ujian dariNya pasti ada cara untuk hadapinya
Sabar, berdoa dan terus berusaha
Insha Allah pasti Allah bantu kita..
Amin ya Rabalamin...

Kami kat sini pun macam-macam kisah warna warni
Selain musim yang baru bertukar
Suasana sekolah jadi semakin seronok
Mama baru abis course PaTCH kat sekolah
(3+ months, 15 hours workshop, 15 class practicum)
Alhamdulillah
Sikit sebanyak dapat tau macam mana sistem pelajaran kat sini berlangsung
Sangat-sangat menarik
Education system yang berpandukan pencapaian setiap murid
Kakak dan Jimmy pulak baru abis Book Week minggu lepas
Highlight of the event-custome day untuk Book Week Parade
Siap sekolah depa pilih tema Harry Potter
Sungguh-sungguh rasa macam Hogwarts Witchcraft and Wizardy School
Ada Albertus Dumbledore (Mr Mac the principal), Harry Potter, Harmonie, Mad Eye, Professor Snap dan segala character dari Harry Potter la
Super sporting, enjoy and fun
This thing la yang susah nak implement kat Malaysia kan..
Moga-moga sistem sekolah kita satu hari nanti boleh jadi macam ni
Sistem sekolah untuk pembangunan dan perkembangan budak-budak
Bukan untuk membebankan semua
huhuhu...

Okla
Habis dah keluh kesah
Moga bleh save dan publish kali ni
(last time penat membebel, hilang macam tu je)

Till we meet again..
Bye!!

 Teachers and Staffs of BPS during Book Week Parade

 Mr Mac the Principal as Prof Dumbledore
 Jimmy with the bestie  William and Jack

 Colourful costumes!

Princess kami with Tamiya
Memorable experience with PaTCH Programme 



This entry was posted on 5:40:00 PM and is filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 comments: